Meeneembaarheid van registratierechten – De essentie

mei 19, 2022

Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor veel mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft men de registratiebelasting op een enige, eigen woning verlaagd. Hier tegenover staat dat de registratiebelasting bij de aankoop van een tweede eigendom stijgt en de meeneembaarheid van registratierechten dooft stilaan uit.

Meeneembaarheid betekent dat je de registratierechten ten belope van maximum € 13.000, die je op een vorige woning hebt betaald, kunt recupereren (“meenemen”) van de registratierechten die je op een volgende woning moet betalen. Aan dat gunstregime komt dus vanaf 1 januari 2024 definitief een eind. Tot die tijd kan je er -onder bepaalde voorwaarden- wel nog gebruik van maken!

Verlaging van het verkooprecht bij de aankoop van de enige eigen woning van 6% naar 3%

  • Bij de aankoop van de enige eigen woning is vanaf 1 januari 2022 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting verschuldigd ;
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van je woning betaal je nog maar 1 procent (voorheen 5 procent) registratiebelasting.

Werd de notariële akte van jouw woning dus vóór 1 januari 2022 gesloten? Dan betaal je nog 6% (5% bij IER). De datum van de compromis zelf doet hier niet ter zake.

Verhoging van het verkooprecht voor andere dan de enige eigen woning van 10% naar 12%

  • Het algemeen tarief voor de aankoop van andere dan de enige eigen woning, zoals een tweede eigendom of een bouwgrond, stijgt van 10 procent naar 12 procent.

Werd de compromis van jouw woning gesloten vóór 1 januari 2022? Dan betaal je nog 10% registratierechten. Hier doet de datum van de compromis dus wél ter zake.

De meeneembaarheid dooft uit

Het gunstregime van de meeneembaarheid dooft dus stilaan uit. Toch nog van genieten?

Concreet geldt tijdens deze uitdoofperiode tot en met 31 december 2023 dat je als koper voor een enige eigen woning de keuze hebt:

  • ofwel kies je voor de nieuwe tarieven (3% en 1%), zonder meeneembaarheid;
  • ofwel kies je voor de oude tarieven (6% en 5%), met meeneembaarheid.

Het feit of je dus kiest voor meeneembaarheid en bijgevolg hogere registratierechten betaalt, dan wel of je lagere registratierechten betaalt zónder meeneembaarheid, is dus volledig aan jou.

Samengevat

De “meeneembaarheid” van registratierechten kan je dus nog tot 1 januari 2024 een flinke besparing opleveren bij de aankoop van een enige, eigen woning! Houdt wel rekening met de voorwaarden om registratierechten te mogen “meenemen”:

  • De notariële akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1 januari 2022. Op die manier wordt ook de instroom in meeneembaarheid beperkt ;
  • De notariële akte van aankoop van de nieuwe woning moet gebeuren uiterlijk 31 december 2023 ;
  • De koper is een natuurlijk persoon (geen vennootschap of vzw) ;
  • De aankoop en verkoop moet zuiver zijn. Er moet dus een echte prijs worden betaald ;
  • Er zijn registratierechten betaald op woning 1 ;
  • Woning 1 en 2 liggen in het Vlaamse Gewest. Dat geldt ook voor bouwgrond.

 

Bron: https://www.vlaanderen.be/meeneembaarheid-van-het-verkooprecht